Oud-bisschop Harrie Smeets overleden

Oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond is woensdagmiddag 20 december in zijn woonplaats Roermond overleden. De oud-bisschop was al geruime tijd ernstig ziek. Hij leed aan een hersentumor. Mgr. Smeets is 63 jaar geworden.

Bisschop Smeets werd op 29 mei 2021 plotseling ziek. Aanvankelijk werd gedacht aan een herseninfarct, maar al snel werd duidelijk dat er iets anders aan de hand moest zijn. In de weken daarna bleek de bisschop te lijden aan een hersentumor. Een operatie was niet mogelijk. Daarom werd hij vanaf september 2021 behandeld met chemokuren en bestralingen. Deze leken enigszins te helpen, maar in december 2022 werd bij Mgr. Smeets een kleinere tweede tumor ontdekt. Deze was niet zonder risico behandelbaar.

Begin januari 2023 bleek dat er op academisch niveau geen behandelmogelijkheden meer waren. De bisschop heeft toen in overleg met zijn artsen besloten om de alle behandelingen stop te zetten. Zijn situatie ging daarna langzaam achteruit. In verband met zijn verslechterde gezondheid kreeg Mgr. Smeets op 10 augustus 2023 eervol ontslag van paus Franciscus als bisschop van Roermond.

In een eerste reactie zegt diocesaan-administrator Mgr. René Maessen: “Toen Mgr. Smeets vijf jaar geleden tot bisschop werd gewijd, heeft hij de uitoefening van zijn ambt enthousiast en energie opgepakt. Dit heeft hij tweeëneenhalf jaar kunnen doen. Daarna werd hij onverwacht zeer ernstig ziek. Vanaf dat moment heeft hij zijn lijden moedig gedragen, waarmee hij voor zijn naasten en voor velen in en buiten het bisdom een weg van geloofsgetuigenis heeft afgelegd. We zijn ervan overtuigd dat hij nu mag rusten bij zijn Schepper. We zijn de vele mensen dankbaar die tijdens de ziekteperiode van de bisschop hebben meegeleefd en voor hem hebben gebeden.”

Mgr. Smeets werd op 22 oktober 1960 in Heerlen geboren. Hij groeide op in Born in een gezin met een oudere en een jongere zus. Na een studie Nederlandse letteren in Utrecht begon hij in 1985 aan de priesteropleiding aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Op 13 juni 1992 werd hij in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond tot priester gewijd. Daarna was hij onder meer kapelaan in Weert-Boshoven (1991-1994), Thorn en Wessem (1994-1997), pastoor in Maastricht-West (1997-2003) en pastoor-deken van Venray (2004 – 2018). Op 10 oktober 2018 werd Mgr. Smeets benoemd tot de 24e bisschop van Roermond. Op 8 december 2018 ontving hij in de kathedraal in Roermond de bisschopswijding.

Alle parochies in Limburg is gevraagd om donderdag 21 december om 11.00 uur de dodenklok te luiden.

Uitvaart Mgr. Smeets op zaterdag 6 januari (Geupdate)

De uitvaart van de woensdag overleden Mgr. Harrie Smeets is op zaterdag 6 januari om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Belangstellenden kunnen zich vanaf donderdag 28 december hiervoor aanmelden via de website van het bisdom. De regionale omroep L1 zendt de plechtigheid live op televisie uit.

Hoofdcelebrant tijdens de uitvaart is Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Aansluitend aan de requiemdienst wordt Mgr. Smeets bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in Roermond.

Wie persoonlijk afscheid wil nemen van de bisschop kan daarvoor op donderdag 28 en vrijdag 29 december terecht in de Caroluskapel aan de Swalmerstraat in Roermond. De bisschop wordt daar deze twee dagen opgebaard. De kapel is beide dagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur geopend. In de kathedraal ligt sinds donderdag een condoleanceregister. De kathedraal is elke middag geopend.