Kerststal en engelenexpositie in kathedraal

Vanaf komende zondag (17 december) en tot en met zondag 7 januari is in de kathedraal weer de jaarlijkse engelenexpositie te zien. Het betreft een tentoonstelling van honderden engelen uit de verzameling van emeritus-bisschop Harrie Smeets, die door een tiental vrijwilligers sfeervol zijn neergezet. In diezelfde periode is ook de 20e eeuwse kerststal te bewonderen.

De ernstig zieke Mgr. Harrie Smeets was een verwoed verzamelaar van engelenbeeldjes. Hij bezat er honderden. Voorheen als deken van Venray en later als bisschop van Roermond bouwde hij persoonlijk elk jaar voor Kerstmis de ‘engelenstal’ in Venray en daarna Roermond op. Vanwege zijn ziekte kan dat niet meer, maar sinds enkele jaren gebeurt dit daarom door een groep vrijwilligers van de kathedraal.

Tegelijkertijd met de engelenexpositie is ook de kerststal te bezoeken. Deze werd in 1949 vervaardigd in keramiekbedrijf Russel-Tiglia in Tegelen door kunstenaar Frans Tuinstra uit Maastricht. De groep is geboetseerd van klei afkomstig uit Brunssum.

Kerststal en engelenexpositie zijn tot en met zondag 7 januari te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van de kathedraal: dagelijks van 14.00 uur tot 17.00 uur (behalve op Nieuwjaarsdag).