359e Brandprocessie trekt door Roermond.

Op zaterdag 11 mei trekt voor de 359e keer een Brandprocessie, ook wel Stadsprocessie genoemd, van de Roermondse binnenstad naar de Kapel van Onze Lieve Vrouw in t Zand. Het is dezelfde route die in het jaar 1665, honderden vluchtende inwoners van de Roermond moesten lopen. Destijds werd er gevlucht voor de hevige brand die liefst 800 van de 1200 Roermondse woningen in de as legde. De brand ontstond op zondag 31 mei op de Zwartbroekstraat. Tijdens de grote processie, loste een gildebroeder per ongeluk een schot, de afgevuurde musketkogel kwam terecht op een rieten dak van een woning. Door een hevige westenwind, werden stukken brandend stro over de binnenstad verspreid, waardoor op diverse plaatsen brand uit brak. Putmeesters en inwoners haalden met lederen emmers water uit de stadspoelen om te blussen. Maar door verstikkende rook en hitte was echt bluswerk onmogelijk. Er bleef niets anders over dan de stad uit te vluchten. Bij de Kapel in ’t Zand werden de mensen opgevangen en kregen daar eten en drinken. Hierna werden ze verspreid over de omliggende dorpen waar ze geruime tijd onderdak kregen.

Uit dank voor de hulp die ze kregen van de bewoners en van de Heilige Maria, trekt sedert 1665 jaarlijks de processie van de binnenstad naar de Kapel in ’t Zand. Putten, verenigingen en organisatie dragen dan hun (put)kaars mee en laten deze zegenen in de Kapel in ‘t Zand.

Stoomspuit Gorkum 1910

Stoomspuit Gorkum 1910

Vooruitlopend op het jubileum jaar in 2025, is besloten om processieroute meer aan te kleden en de brandweer wat meer aandacht te geven. Naast diverse groepen zullen er dit jaar ook 6 historische brandweervoertuigen meetrekken. Deze historische brandweervoertuigen, waaronder een werkende stoomspuit uit 1912 die wordt voortgetrokken door 2 paarden, staan op zaterdag 11 mei vanaf 13:00 uur opgesteld op het Munsterplein in Roermond. Ook staat daar een stand van Brand Veilig Leven van de brandweer, waar bezoekers informatie kunnen krijgen over brandveiligheid in en om de woning.

De Brandprocessie vertrekt vanaf 17:30 uur vanaf het Munsterplein richting de Kapel. Een mooi kijkpunt naar deze processie is op de Kapellerlaan in Roermond.