Concert door barokensemble Ad Mosam in kathedraal Roermond

‘Remember me’. Dat is de titel van een concert dat barokensemble Ad Mosam op woensdag 9 november verzorgt in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Met dit concert wil het ensemble het leven gedenken en vieren. Op het programma staan werken van Heinrich Schütz, Henri Purcell afgewisseld met nieuwe composities en luchtige barokke dansen. Teksten van Jacques Brel, Ramses Shaffy en anderen verbinden de barokke muziek met de tijd van nu. Het concert begint om 19.30 uur.

Corona nam twee jaar lang bezit van ons. Dát was de aanleiding voor artistiek leider Huub Ehlen om dit troostrijke programma te maken. “Waar destijds mensen snakten naar zuurstof, moest juist adem in dit programma de belangrijkste klankbron zijn. Daarom staan er niet alleen vier zangers, maar ook vier blazers in het ensemble,” aldus Ehlen. De vocaal uitvoerenden zijn Elke Janssens (sopraan), Daniel Elgersma (alt), Geoffrey Degives (tenor) en Frank Mostert (bas). Instrumentaal klinken drie baroktrombones, zink, theorbe, orgel en cello.

Ad Mosam is ambassadeur van de barokmuziek in Zuid-Nederland. Het ensemble geeft in wisselende samenstellingen concerten en bestaat uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten. Voor elke uitvoering is er een unieke groep musici in een mix van jonge talenten en ervaren specialisten. “De uitvoeringen zijn intens en getuigen van een levendige communicatie op het podium en met het publiek,” zo laat het ensemble weten. “Wij willen dat elke uitvoering een belevenis is die mensen inspireert, vervoert of enthousiasmeert. Een grote kennis van de historische uitvoeringspraktijk wordt gecombineerd met de zoektocht naar nieuwe presentatievormen en artistieke concepten.” Ook is Ad Mosam inspirator voor een jonge generatie en wil het jong talent ‘tools’ bieden om zich verder te ontwikkelen en een podium bieden om zich te presenteren.

Het concert in de kathedraal van Roermond staat onder auspiciën van de stichting Scala, die namens het kerkbestuur hoogwaardige concerten organiseert in de Roermondse kathedraal als centrum van liturgie en kerkmuziek in Limburg. Naast het concert op 9 november in Roermond wordt ‘Remember me’ ook nog uitgevoerd op 10 november in Maasmechelen (B) en 11 november in Utrecht. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar à 22,50 euro en hier online te bestellen. Daar is ook meer informatie te vinden over het concert en de uitvoerenden.