Bisschopswijding live op tv te zien

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop is zaterdag 8 december live op televisie te volgen. Zowel de KRO als de regionale omroep L1 zenden de wijdingsplechtigheid vanuit de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond live uit vanaf 10.30 uur. L1 begint al een half uur eerder met een voorbeschouwing en laat na afloop ook nog enkele reacties zien.

De voorbereidingen voor de bisschopswijding zijn in volle gang. De aanmeldingen van genodigden komen van alle kanten binnen. Voor mensen die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, bestaat vanaf maandag 19 november de mogelijkheid om via de website van het bisdom een (gratis) kaart te bestellen. “Maar het aantal plaatsen in de kathedraal is beperkt en we verwachten dat deze op heel korte termijn bezet zijn,” waarschuwt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom. De overige aanmeldingen worden dan doorgeleid naar een andere ruimte, waar bezoekers de viering op een groot scherm kunnen volgen. Waar dit is, kan Bemelmans op dit moment nog niet zeggen.

Plechtigheid

Ook de voorbereidingen voor de liturgie van de wijdingsplechtigheid zijn inmiddels getroffen. Rond 10.15 uur zal vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal trekken. Daar worden ze opgewacht door de deelnemende bisschoppen. Om stipt 10.30 uur begint de plechtigheid. De verwachting is dat deze ruim twee uur zal duren. De belangrijkste momenten tijdens de plechtigheid zijn het tonen en voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de wijding en overhandiging van de bisschoppelijke regalia (mijter, staf en ring) en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond.

De muziek wordt tijdens de viering verzorgd door de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. Ook de Gregoriaanse koren Schola Cantorum Wardinstituut en Schola Sancti Christofori van de kathedraal werken aan de viering mee. Naast het orgel worden de zangers ook begeleid door een trompettist. Na afloop van de viering trekken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray en schutters uit heel Limburg in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar dan gelegenheid is de nieuwe bisschop te feliciteren. Mgr. Smeets heeft overigens aangegeven bij die gelegenheid geen cadeaus of giften te willen ontvangen.