Munsterkerk

O.L.V. Munsterkerk

Actuele mistijden

Van de O.L.V. Munsterkerk

Vandaag
Eucharistieviering om 09.00 uur

Morgen
Eucharistieviering om 09.00 uur

Aanstaande woensdag
Eucharistieviering om 09.00 uur

Aanstaande donderdag
Eucharistieviering om 09.00 uur

Aanstaande vrijdag
Eucharistieviering om 09.00 uur

Misintenties

Voor in de O.L.V. Munsterkerk

Zondag 3 december 2023 om 10.00 uur

 • Voor overleden heer Leen van Marion.
 • Voor ouders Heijman-Reijnders en schoonzoon Harry Schroën.
 • Voor zaliger Jan Saes en voor de levenden en overledenen van de familie Saes.
 • Voor het geestelijk welzijn van onze parochie, medeparochianen en ons bisdom.

Maandag 4 december 2023 om 09.00 uur

 • Ter ere van de H. Geest uit dankbaarheid.

Dinsdag 5 december 2023 om 09.00 uur

 • Wij bidden voor bescherming van het ongeboren leven.
 • Voor een bijzondere intentie.

Woensdag 6 december 2023 om 09.00 uur

 • Voor de levenden en overledenen van de familie Ketelaars-Joosten.
 • Voor de wereldvrede.

Donderdag 7 december 2023 om 09.00 uur

 • Voor de zieken in ons Bisdom.

Vrijdag 8 december 2023 om 09.00 uur

 • Uit dankbaarheid.
Mededelingen
 • Vrijdag 8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis-9.00 uur gezongen H. Mis in de Munsterkerk.
 • Zondag 10 december zingt het Kamerkoor Cinquecento in de H. Mis om 11.30 uur in de kathedraal.
 • Op Tweede Kerstdag vindt de jaarlijkse Kerst-In weer plaats in Roermond. Deze kerstviering is bestemd voor eenzamen, invaliden, gehandicapten, zieken en ouderen. U kunt zich aanmelden middels een deelnamekaart die u achterin de kerk kunt vinden of bij het parochiekantoor. Aanmelden kan tot 10 december a.s.
 • Gedurende de adventsperiode is er in onze parochiekerken een inzamelingsactie: Kerstactie Roermondse Missionarissen. In de Kathedraal en de Munsterkerk staan tijdens deze periode offerbussen bij de ingang van de kerk waarin u uw gaven kunt deponeren. Voor meer informatie over de Kerstactie verwijzen wij u graag naar onze parochiewebsite.

Openingstijden

Voor het publiek

Het hoofdportaal van de kerk is de hele dag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur voor het opsteken van kaarsen. Via (gesloten) glazen deuren kunnen bezoekers een blik in de kerk werpen. Daarnaast is de kerk zelf van april tot en met oktober dagelijks open van 14.00 uur tot 17.00 uur en in de wintermaanden (november t/m maart) alleen op zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens deze uren is ook hier het Christoffelgilde aanwezig om u welkom te heten. U kunt dan ook gebruik maken van een audiotour. Uiteraard is de kerk ook open voor, tijdens en tot kort na de vieringen.

Nieuws

Laatste nieuws uit de O.L.V. Munsterkerk

© Irene Wilms
© Irene Wilms

Nadere informatie over de O.L.V. Munsterkerk en allerlei onderwerpen die met de O.L.V. Munsterkerk te maken hebben.

Geschiedenis kerk

De 13e eeuwse Munsterkerk - liggend in het eeuwenoude centrum van Roermond - wordt unaniem beschouwd als hèt pronkstuk van de laatromaanse bouwkunst in Nederland. De kerk is het enige overblijfsel van een abdij voor Cisterciënzer nonnen, gesticht in 1218 door Graaf Gerard IV van Gelre. De graaf hoopte met de abdij een belangrijke impuls te leveren aan de culturele en economische ontwikkeling van de stad, zodat Roermond kon uitgroeien tot de hoofdplaats van Opper-Gelre. Ook hield hij er rekening mee dat hij en zijn vrouw in de abdijkerk begraven zouden worden. Hun indrukwekkende graftombe is tot op de dag van vandaag te bewonderen onder de vieringkoepel.

Praalgraf

Het praalgraf in de Munsterkerk: een uniek monument Het graafschap, sedert 1339 hertogdom Gelder, omvatte het gebied dat tegenwoordig de provincie Gelderland is en daarnaast ook grote gedeelten van het huidige Midden- en Noord-Limburg en aangrenzend Duits gebied, met name de voormalige Kreisen Geldern en Erkelenz. Het hertogdom Gelder is in de Nederlandse geschiedschrijving vooral bekend geworden doordat dit gewest pas in 1543 door het verdrag van Venlo bij de Habsburgse Nederlanden van Karel V werd gevoegd. Tot 1543 had het zich tegen de Bourgondische en later Habsburgse annexatiepogingen weten te verzetten en hadden zijn inwoners onder eigen landsheren geleefd.