Reliekkast uit 1934, één van twee reliekkasten waarin het gebeente van de in 1572 vermoorde kartuizermonniken wordt bewaard. Caroluskapel Roermond.

Bijzonder evenement op 22 oktober in Roermond naar aanleiding van de tentoonstelling ’23 juli 1572 – Roermond wordt wereldnieuws’.

In het kader van de maand van de geschiedenis, dit jaar met thema ‘Wat een ramp’, organiseren wij in samenwerking met de kring Roermond van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap op zaterdag 22 oktober aanstaande een evenement rond de tentoonstelling ’23 juli 1572 – Roermond wordt wereldnieuws’. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de brute moord op 23 Roermondenaren, merendeels kartuizer monniken, door de plunderende troepen van Willem van Oranje. Hoewel dit gruwelijke gebeuren 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden, zijn de vragen die naar aanleiding hiervan kunnen worden gesteld nog steeds relevant. Wat is de connectie tussen deze gebeurtenis en onze tijd? Die vraag wordt in dit evenement nadrukkelijk gesteld, en in een paneldiscussie laten we met name de jongere generatie hierover aan het woord. Deze bijzondere inloopmiddag, met lezingen, themawandelingen, paneldiscussies en nog veel meer, vindt plaats in het Royal Theater in Roermond tussen 13.30 en 16.00 uur. Vrije in- en uitloop, opgave is niet nodig en toegang is gratis.