Venrays Mannenkoor zingt zondag in kathedraal Roermond

Komende zondag (24 februari) verleent het Venrays Mannenkoor vocale medewerking aan de eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Het koor komt in Roermond zingen als afscheidscadeau voor hun voormalige pastoor-deken Harrie Smeets die in december vorig jaar bisschop van Roermond werd. Mgr. Smeets is hoofdcelebrant in de H. Mis die om 11.30 uur begint.

Het Venrays Mannenkoor werd in 1909 opgericht en telt momenteel ruim honderd leden. Het koor staat sinds 2003 onder leiding van dirigent Anton Kropivsec. Bestuur en dirigent streven naar een hoge graad van perfectie. Het resultaat is dat het koor behoort tot de beste koren van Nederland. Sinds vijf jaar mag het koor zich Nederlands Kampioen noemen. Het repertoire omvat werken uit de hele muziekgeschiedenis, op profaan en religieus gebied, van klassiek tot pop in een groot aantal verschillende talen. Het koor voert dit repertoire uit zonder gebruik te maken van partituren. Jaarlijks organiseert en verzorgt het koor meerdere concerten en optredens.

Tijdens de mis in de kathedraal zingt het koor de zogeheten ‘Missa Cathedralis’. Deze werd in 2009 door de koordirigent gecomponeerd bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koor. Verder worden enkele Duitse, Engelse en orthodoxe gezangen vertolkt.